АНАЛОГОВА ФОТОГРАФИЯ

Проявяване на филм

Процес и обработка на черно-бели негативи

Проявяване

Как се проявява филм? Ами много лесно... след петдесетото проявяване. Това, в което проявяваме, се нарича фотографска доза (developing tank) и представлява светлонепроницаем цилиндър с подвижен капак. Подготовката за проявяване включва подреждане спиралите, шиша и капака на дозата, за да бъдат леснодостъпни в тъмното; темпериране на разтворите. Проявяването се извършва в пълна тъмнина, като можем да използваме и светлонепроницаем ръкав за зареждане на филма.

Филмът се навива на спирална ролка или корекс лента. Добре е след изваждане на филма от фотокамерата да пречупим опашката навътре - към емулсията, за да навием по-лесно лентата в спиралата след това. Сгънатата опашка може да бъде и маркер, че филмът е експониран. Има спирали, които позволяват на тях да се навива сравнително лесно филм, когато са мокри, но има и такива, при които ще мине доста време, докато се справим. Нека са сухи. След като заредим филма в спиралата, тя се поставя в дозата.

Преди да започнем проявяването, трябва да потопим негатива за кратко във вода – така проявителят ще проникне равномерно в емулсията. Водата има работната температура на проявителя. След около минута-две водата се излива и в дозата добавяме темперирания проявяващ разтвор. Добре е той да бъде разтворен предишните дни или да има проявен вече филм с него.

Времето и температурата на проявяване са указани в рецептата или на опаковката на разтвора. Разтворът, който взаимодейства пряко с филма се изтощава, и за да се насища равномерно повърхността на емулсията с проявител, е необходимо разтворът в дозата да се раздвижва от време на време. През първата-втората минути движението трябва да е постоянно, а след това на всяка минута по около 10 секунди. Поне това е моята техника.

Дозата може да се обръща вертикално или да се търкаля на масата в двете посоки, като енергичността на движението и времето зависят от търсения резултат и конкретните условия. Може да се опита добавяне на допълнително количество вода (и време). Например 1/3 от указания за проявителя обем ще даде по-мека разработка и по-ниска зърнистост. Можем да получим добри резултати в комбинация между нормален, разреден или концентриран разтвор, в зависимост от вида на проявителя, осветлението на сцената, но разбира се, каквото и да правим, трябва да експериментираме, за да се предпазим от нежелан резултат, тъй като активните вещества във всеки проявител работят по различен начин. Например, можем да започнем проявяването в пресен или по-концентриран разтвор и да продължим в друг режим на концентрация.

С проявяването на всеки пореден филм проявяващият разтвор се изтощава, действието му отслабва и тогава е необходимо да внесем корекция за времето на проявяване, която може да е минимална. Има практика след всеки втори или трети филм в проявителния да се внася регенериращ разтвор. Това може да бъде оригинален регенерат или просто пресен проявител.

Фиксиране

След завършване на проявяването следва интензивно и кратко междинно измиване. Целта е да бъде спрян процесът на проявяването и да бъде предпазен фиксажният разтвор от замърсяване. По-добрият вариант е прилагане на стоп баня със специален разтвор, а ако нямаме такъв, можем да пробваме с няколко милилитра оцет. След наливане на фиксажния разтвор също не е лошо да пораздвижваме дозата, тъй като понякога остават неразтворени частици натриев тиосулфат, които могат да причинят главоболия. Времето на фиксиране е посоченото на опаковката, но зависи и от свежестта на разтвора, тъй като най-рядко сменяния разтвор във фотографията е фиксажът.

Измиване

След фиксиране филмите се измиват под течаща вода за около 30-40 минути, а ако няма такава, можем да се възползваме от техниката описана по-долу. При миене водата преминава през горния отвор на държача на спиралите и излиза от долния, за да има правилна циркулация и заради сигурността, че химикалите ще бъдат отмити и няма да се плицикат из дозата. Това може да стане чрез насочване на струята точно в отвора на държача, но по-добре е да бъде използван специален фотографски маркуч или някой приспособен за целта.

Сушене

Накрая негативът престоява известно време в специален фотографски разтвор от типа na filpon. Той има предназначението да предотврати пораженията от варовита вода, за равномерно изсъхване на филма и против образуване на следи от водни капки по филма. Без да го препоръчваме, често се използва слаб разтвор от препарат за миене на чинии (1-2 капки) и вода. Добре е да знаем, че кухненските препарати не повреждат негативите – тук има 30-40 годишни негативи, престояли във "Веро" и са незасегнати от времето.

Последният етап от обработката на чернобелия негативен филм, е сушене, което е хубаво да става в помещението, съдържащо най-малко прах. Можем лесно да си направим и специален бокс от найлон с цип и сешоар. Трябва да сме внимателни обаче, тъй като сешоарът може да изстрелва прах директно върху емулсията на филма.

Имам много филми, измити по една специална техника, за която бях прочел в списание "Българско фото", надявам се да си спомня кой е и ще добавя автора, и която предлагаше филмите да се мият със смяна на водата през 5, 10, 20 и 40 резки енергични вертикални обръщания и разтръсквания на дозата, като след всеки ритъмен интервал се сменя водата. Тогава бях малко скептичен, но сега спокойно мога да кажа, че техниката работи и черно-бели негативи на по двадесет-тридесет години са добре и нямат и следа от пожълтяване или промяна. В началото стана дума, че проявяването става лесно след петдесетия филм. Можем да увеличим бройката, като включим "гладното" проявяване върху стъкло и екзотичните експерименти.

Указания стъпка по стъпка

 1. Прочетете данните за температура и времена за обрабока на разтворите.
 2. Темперирайте проявителя и поддържайте температурата.
 3. Пригответе вода в друг съд и я темперирайте.
 4. Подредете на масата всичко необходимо, за да е лесно достижимо в тъмното.
 5. Изрежете съвсем леко ъглите на филма, за да ги заоблите.
 6. Загасете осветлението.
 7. Навиите филма на спиралата, която трябва да е суха. Още веднъж - напълно суха.
 8. Сложете носача със спиралата в дозата и затворете добре капака.
 9. Включете осветлението.
 10. Налейте темперираната чиста вода и подръжте в нея филма за 2 минути.
 11. Излейте водата и изцедете добре дозата, за да не се разрежда проявителят.
 12. Налейте проявяващия разтвор.
 13. Почукайте с дъното на дозата на дърво, за да ви върви. Това ще отстрани и въздушните мехурчета, които ще залепнат за филма, ако не го направите.
 14. Търкаляйте дозата напред-назад или я обръщайте вертикално непрекъснато в продължение на 2 минути. (Аз лично хващам дозата за капака и така разклащам лекичко дъното, без всякакви енергични движения.)
 15. Раздвижвайте разтвора по същия начин на всяка минута за около 10 секунди.
 16. След изтичане на времето за проявяване излейте проявителя обратно в съда.
 17. Налейте разтвора за стоп-баня или измиите кратко и енергично.
 18. Върнете стопиращия разтвор в съда.
 19. Налейте фиксажния разтвор и раздвижете дозата за около 30 секунди.
 20. След изтичане на времето за фиксиране върнете в съда фиксажния разтвор.
 21. Сложете дозата под течаща вода, за да отмиете фиксажа от филма за 30 минути.
 22. Излейте водата.
 23. Ако ви стиска, избършете филма с мокра изцедена гюдерия, кожа или специалната фотографска щипка и се молете да няма песъчинки.
 24. Ако горното ви притеснява, достатъчен е разтворът с повърхностно активно вещество - F-905 или съвременен заместител, който ще подпомогне равномерното сушене, а няма и да останат следи от капки. Другият вариант е "Веро", "Pur".
 25. Филмът съхне в помещение без прах и движение наоколо.

За какво да внимаваме

При проявяването

 1. Има филми и проявители, които се обичат, трябва да ги откриете сами.
 2. Винаги филтрирайте разтворите, за да не оствават твърди частици, които ще доведат до петна и точки на негатива.
 3. По-енергичното раздвижване на проявителя като продължителност и времетраене ще промени контраста и плътността на изображението, ще доведе до едра зърнистост, флу или кой знае още какво.
 4. Ако търсите вяло, със слаб контраст и на черти изображение не раздвижвайте по време на проявяването.
 5. Винаги дръжте под ръка и нов, и отработен проявител.
 6. Започнете проявяването с пресен разтвор и довършете в отработен, като можете да обърнете последователността. (Трябва да знаете как сте снимали, за да знаете как да проявите.)
 7. Добавяйте регенерат, а ако липсва такъв, долейте пресен разтвор. Регенерата е просто концентрат от активните вещества.
 8. Използвайте мек или разреден проявител за контрастни кадри (Цирк, Нощни сцени...) или правете гладно проявяване, но внимавайте да не залепне филма.
 9. За снимки при нисък контраст повишете температурата, използвайте контрастни или бързодействащи проявители, разклащайте енергично, съкратете времето за проявяване. Не всичко накуп обаче. Тук идеята е нееднозначна и представена отгоре-отгоре. Всичко това в комбинация и тестове преди това за оптимални резултати. Когато се опознае един проявител нещата стават по-лесни.
 10. Ако трябва да се повиши плътността осветете (ужас!) или тонирайте.
 11. Няма да осветите или воалирате филма, ако към края на проявяването си светнете с цигара за малко (ако наистина сте много притеснени за резултата). Сега сериозно. Това е съвет, който може да бъде подочут тук-таме. Пълни и абсолютни глупости. Никой не казва какви са проблемите и какво ще се види на светлината на огънче: 1. Нищо. 2. Филмът вече е експониран. 3.Пушенето е вредно.
 12. Ако имате много филми от една партида направете клин.
 13. Не въртете спиралата при раздвижване. Физика. Не можете да осигурите същата ъглова скорост за частта на филма в близост до оста на спиралата и в края й. Интересно обаче защо в професионалните танкове дозата се върти и то постоянно. Отговор: дайте ухо за непознатото, но винаги се осланяйте на опита от личния експеримент. Може да откриете нещо свое или ново.
 14. Ако все пак решите да въртите спиралата, го правете обратно на часовниковата стрелка. Или в посока на въртенето на Земята. Едно от двете.
 15. Не използвайте корекс ленти - опасни са. Ако изобщо съществуват още.
 16. Ако трябва да проявите и не достига проявител, поставете дозата хоризонтално и търкаляйте. Това е и начин за пестене на разтвор.
 17. Прочетете всичко, което можете и експериментирайте.
 18. Сигурно има още неща, но за момента е това.


При фиксиране

 1. Отново филтрирайте, защото често остават неразтворени частици, ако закупеният фиксаж е твърдо вещество.
 2. Въпреки удължаване на времето, фиксирането в стар фиксажен разтвор крие рискове. Не знаем колко е стар и какво въобще има вътре.
 3. Фиксирането над определеното време отслабва плътността на изображението.


При измиване

 1. Сложете филтър пред водата, която се влива в дозата, за да отстраните песъчинките.
 2. Използвайте стоп баня, трябва ви само малко оцетна киселина. При междинното измиване проявителят все още действа. Ако ще миете, започнете да изливате проявителя 10-20 секунди по-рано.
 3. Внимавайте с температурата на водата или ще се запознаете предсрочно с процеса ретикулация.
 4. Не обработвайте в твърда вода, има разтвори за всичко.
 5. Ако сте наистина запален химик, накрая проверете дали във водата няма остатъци от химикали.


При сушене

 1. Пазете негатива от прах, гледане на филма по време на сушене и нищо по-високо от стайна температура.

Литература и рецепти

 1. "Фотографски рецептурен справочник", "Да фотографираме без грешка" - библиите на черно-бялата фотография.Доза за проявяване на филми Патерсън
Дозата "Paterson".