История Настояще Природа Туризъм Албум Карта
 
 

Туризъм

 

Ржана връхВ Западния дял на Стара планина се намират планините Голема, Ржана и Софийска. На север Голема планина /връх Чукава 1588 м/ граничи с Ржана, на юг със Софийска при Батулийска река, на запад започва от река Искър и на изток до Ботевградската котловина. Ржана /връх Козница 1637 м/ лежи между река Искър на север и запад и Голема планина на юг и река Габровница преди Ботевградската котловина на изток. Софийска планина /връх Готен 1295 м/ граничи с Голема на Север, река Искър на запад и Софийското поле на юг. Билата на Голема и Софийска се събират при връх Мургаш 1687 м. От тази част на Мургашкия масив, който е източната граница на Западна Стара планина, извират и реките Батулийска, Елешница, Габровница, както и други.

пътя за БуковецНай-високият и известен връх в Голема планина е връх Чукава. Село Буковец лежи в подножието му. Изходен пункт към селото е ж.п. гара Реброво от линията София - Мездра. До с. Батулия има 4 км асфалтов, а до Буковец 12 км горски път. До селата Батулия и Огоя - на 20 км от Реброво, които са на една линия има автобусен транспорт. За Буковец се минава през село Батулия, оттам се завива наляво и се тръгва нагоре покрай мемориалния комплекс на името на Йорданка Чанкова, познат повече като "партизанският паметник". Върви се край батулийският манастир "Св. Николай" и през с. Оградище и в умерен ход този път се взима за около 3 - 4 ч., а с автомобил за 30 - 40 мин. От с. Огоя до с. Буковец пеша се под връх Чукавастига за около 2.30 ч., но пътят е по-стръмен. От с. Буковец до връх Чукава пътят се изминава заоколо 3 - 4 ч. Маршрутите от Буковец са със следната продължителност: до местността Крета /кантона на връх Чукава/ се стига за 1 ч. До хижа Лескова за 3.30 ч., до хижа Тръстена за около 4.30 ч. От хижа Лескова до хижа Мургаш за 7 ч. На изток до най-високият в този дял връх Мургаш - 8 часа. В подножиетоизглед над селото на връх Чукава минават и други пътища които са добре проходими и са известни туристически маршрути. По билото на планината през връх Чукава минава туристическия маршрут Ком - Емине /700 км/. За съжаление в момента информация за състоянието и готовността на хижите да посрещат посетители е ограничена. Също така има разработени маршрути за преходи до Черепишкия манастир, Манастир "Света Богородица" и други места. Любителите на планинското колоездене използват като трасе пътят от манастир "Света Богородица", подножието на връх Чукава и село Огоя.

Най-старият запазен обект в този район е малката черква "Св. Николай" в с. Буковец и се смята, че е изградена през ранното средновековие от кръстоносци. В Софийска планина са Кътинските пирамиди - красиви земни образувания в землището на с. Кътина. Край село Дреново се намира пещерата „Голямата темнота“. В село Осеновлаг има хотел, ферма с екзотични животни, рибарник с пъстърва и ранчо с ездитни коне. В Ржана е и осеновлажкия манастир "Света Богородица", по-известен като “Седемте престола" заради седемте параклиса на манастирската черква и богата история.